Ilona Ubryová

Švédská pauza na české pracoviště

2. 03. 2017 10:29:08
Co vymyslí český úředník při ranní kávě, když otevře počítač? Sjede pohledem, co nového ve světě, a všimne si na Novinkách zprávy o návrhu starosty švédského města Övertorneå na včlenění sexuální pauzičky do fondu pracovní doby.

To se nám na první pohled fakt zalíbilo. Vůbec jsme nechápali důvody starších zastupitelů švédského městečka, kteří jediní se vyslovili proti přijetí tohoto revolučního návrhu (Novinky.cz, 27. 2. 2017). Údajně jim vadí hovořit nahlas o intimnostech. Měli by být naopak rádi, že jediné, co pro svoje osobní blaho musí udělat, je zvednout ruku „pro“.

Jelikož se malý český úředník okamžitě chytne každého dobrého nápadu, začali jsme rozpracovávat aplikaci návrhu na české podmínky. Leckterý městský zastupitel hledá ty správné volební taháky, aby se udržel na pozicích. Proto není myšlenka prosazení až tak nereálná. A proto se ptám: "Bude u ponku veseleji?"

Švédské a české pracovní prostředí se v lecčem liší. Běžná pracovní doba je v Čechách osmi hodinová, zatímco Švédové „dělají na šest“. Stačí to jen trochu zprůměrovat a české řešení se nabídne samo. Po odečtení hodinky toho, o čem si dnešní uštvaný Čech může nechat zatím jen zdát, zůstalo by Švédům pouhých pět produktivních pracovních hodin, což není žádná sláva. Pokud Čech odpracuje šest produktivních hodin a další dvě hodiny stráví se svým intimním partnerem, naplní tím osmihodinový pracovní fond a předčí v péči o pracujících Švédské království.

Starosta města Övertorneå si mimo jiné slibuje též vyšší porodnost. Nejsem si jistá, jestli by se i tohle stalo naším cílem, ale rozhodně by se tím mohla snížit nezaměstnanost. Příležitosti se určitě chopí ti spoluobčané, kteří spojí podnikání s péčí o nezadané.

Na závěr je třeba poznamenat, že by měla sexuální pauza příznivý vliv na eliminování záškoláctví. Alespoň tedy u starších školáků, kteří chodí do školy již sami, avšak o něco později, než jejich rodiče do zaměstnání. Zbyl by dostatek času vyhnat včas děti do škol, v klidu se nasnídat a pak si vesele zašpásovat.

Autor: Ilona Ubryová | karma: 20.89 | přečteno: 1047 ×
Poslední články autora