Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Horofolklór - Lotru 2017 - II. část, závěr

Horofolklór - pojem vybraný ze slovníku naší horofolkové kapely Past je nesportovní putování po horách s prvky romantiky a bláznovství. Tento rok padl los na Rumunské pohoří Lotru.

Díky počátečnímu zdržení, které nám připravilo počasí, jsme uspořádali válečnou poradu, abychom se domluvili, jestli putovat dál po vyšším hřebeni přes Varful Sterpului k městečku Cainenii, anebo se vydat jistější cestou po nižším hřebeni k obci Talmacel. Nakonec padla volba na Talmacel. Délky tras byly zhruba shodné, ale cesta do Cainenii vedla od půlky nadivoko lesy. Nebylo úplně jisté, jak velká divočina to bude a jak velká je tudíž pravděpodobnost, že budeme bloudit. Já osobně neměla dobrý pocit při představě, že potkáme v hlubokých lesích medvěda, což se nakonec ukázalo reálnější, než bychom předpokládali.

Psí teátr jsme krátce po setkání v kosodřevině zažili ještě jednou. Při přechodu nižších partií, které Lotru půlí, jsme hledali přístupovou cestu k vrcholu Prejba (1744 m n.m.). Mezi nevysokými kopečky jsme se zamotali tak nešikovně, že se nám podařilo dostat se mimo značenou cestu, hodně blízko salaše. Bylo štěstí, že byl salašník doma. Jeho psi se netvářili zdaleka tak flegmaticky, jako ti předešlí. I v bačově obličeji byly znát obavy o to, jestli to ustojíme bez ztráty končetiny, ale moje modlitby byly vyslyšeny a psi nás nechali milosrdně projít bez záhryzu. Divočina ale ještě nevyřkla svoje poslední slovo.

stádo

V obavě před útoky psů jsme chodili tiše jak pěny. Mnohdy se nám podařilo stádo šikovně obejít, aniž by nás smečka zbystřila. Co ovšem platí na psy, není radno zkoušet na medvědy. A tak jsme si to tichounce vykračovali nízkým pasekovitým podrostem, když tu první zahlásil kus před námi ovce. Jakmile ale naše necvičené oko pořádně zaostřilo, z ovcí se vyklubala dvě huňatá medvíďata. Chlupatá máti na sebe nedala čekat. Sedla na cestu si mezi ně a nás a začala větřit. V ten moment jsme zapomněli všechny poučky o tom, že se nemáme k medvědu nikdy obracet zády a prchat. Těžko bych v ten moment raději padla obličejem k zemi a dělala mrtvou. Paní Medvědová nás však nepronásledovala a místo útoku raději odvedla medvídky pryč. Po čtvrthodině usilovného randálu, zpívání Jožinů z bažin a "Medvědů nevědů" nebylo vůbec snadné donutit se projít tím samým místem, kde jsme na ně předtím narazili. Moje reportáž je ovšem jasným důkazem toho, že medvědi z místa skutečně odešli.

stopa jako důkaz

Nedaleko vrcholu Prejba stojí Cabana Prejba. Je to turistická chata, kde se dá patrně sehnat něco na zub a snad i nocleh, ale my jsme se v ní z obavy před ztrátou morálu nezastavili. Vcelku svižně jsme sestupovali a bylo nám jasné, že jsme téměř u cíle. Jakmile jsme se dostali do zhruba 1300 m n.m., cesta šla prudce dolů, byla kamenohlinitá, s hluboko vyjetými  kolejemi a podobala se tankodromu. Po ní jsme poměrně radikálně spadli do údolí, něco kolem 500 m n.m.

Bývali bychom ještě jednu noc strávili v lese, ale všude kolem nás byly buď příkré svahy, nebo oplocené louky. Proto jsme nakonec neodolali a našli si v Talmacelu ubytování. Spíš jsme byli nadehnáni dědečkem ubytovatelů, ale nelitovali jsme. Penzion byl pěkný, jídlo výborné, dalo se v něm domluvit anglicky a navíc, v noci přišla pěkná bouřka.

Na druhý den nás ze sousedního Talmaciu odvezl vlak do Sibiu. Každému, kdo jako my musí čekat v Sibiu delší dobu na přípoj, doporučuji prohlídku starobylého města. V nádražní restauraci jsme ještě povečeřeli, rozloučili se se zemí hrdých horalů a stejnou tratí, jakou jsme sem přicestovali, odjeli domů.

v Sibiu

Jako malý horofolkový bonus připojuji písničku naší Pasti, která zahraje na živo 9. 11. 2017 v 19.30 hodin v divadle ve Slaném.  

Kompletní fotodokumentaci najdete, stejně jako v I. díle na:   http://arwenp.rajce.idnes.cz/Rumunsko%2C_Lotru_2017/

Autor: Ilona Ubryová | pátek 27.10.2017 15:56 | karma článku: 8,37 | přečteno: 209x
  • Další články autora

Ilona Ubryová

"Wonder woman" má jasno

Tento článek není recenzí akčního filmu, jehož se okrajově dotýká. Jeho obsah má nečekaně zcela jiné vyústění.

12.2.2018 v 16:31 | Karma: 10,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Osobní

Ilona Ubryová

Léčba psychopatie prostřednictvím antibiotik

Pokud si potřebujete načechrat splihlé sebevědomí, nebo nažehlit komplexy, prozradím vám fígl kolegyně Košpety. Košpeta je nadaná umělkyně a můj osobní psycholog.

11.12.2017 v 16:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 606x | Diskuse| Osobní

Ilona Ubryová

Horofolklór - Lotru 2017 - I. část

Horofolklór - pojem vybraný ze slovníku naší horofolkové kapely Past je nesportovní putování po horách s prvky romantiky a bláznovství. Tento rok padl los na Rumunské pohoří Lotru.

25.10.2017 v 16:36 | Karma: 11,77 | Přečteno: 281x | Diskuse| Cestování

Ilona Ubryová

Neobyčejná setkání lidského druhu - „Knihovnice“

Chtěla bych chodit světem s otevřenýma očima, abych nepřehlédla zajímavé lidi, kteří z nějakého důvodu vstupují do mého života. Jejich návštěva trvá někdy roky, někdy je to okamžik, ale žádný z nich nepřichází s prázdnýma rukama.

30.8.2017 v 16:05 | Karma: 12,39 | Přečteno: 222x | Diskuse| Osobní

Ilona Ubryová

Hledání Pravdy

Hledání Pravdy není věc jednoduchá. Stoupá se k ní strmě vzhůru. Než před ní ale člověk stane, je třeba nejdřív najít kouzelný Džbán, nahlédnout, zda neukrývá poklad a putovat dál.

20.7.2017 v 15:54 | Karma: 11,31 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 471x
Ve středu mého zájmu stojí člověk a to, co ho obklopuje, ať už je to příroda, anebo jeho vlastní dílo. Ať cestuji, skládám písně, zpívám, nebo píšu vždy je to především o tomto.

Seznam rubrik