Mám něco v hlavě

26. 04. 2017 10:09:09
Sice se dnes ráno citelně ochladilo, ale mráz po mých zádech nepřeběhl pro nepřízeň počasí. To jsem jen dnes zabloudila na iDnes a nakoukla do rubriky Mobil.

Řeč je o článku „Smartphony budou jednoho dne minulostí. Co bude dál?“

http://mobil.idnes.cz/smartphone-konec-vize-nove-technologie-fc2-/mob_tech.aspx?c=A170404_140458_mob_tech_LHR

Svůj start do světa mobilních technologií jsem popsala na svém blogu v odlehčeném příspěvku „Honit hady“. Nepokládám se tudíž za znalce, ale fandím digitální alchymii a lidem, kteří se jí věnují. Nemám nejmenší důvod rozebírat zde technické podrobnosti. Na celou věc se snažím dívat z čistě lidského hlediska.

Článek naznačuje fakt, že výrobci mobilních telefonů mají již dnes v šuplících technologie, které brzy předčí dnešní smartphony. Hned v úvodu nás autor ujišťuje, že „technický vývoj nezastavíme“, a to patrně i tehdy, kdybychom se postavili na hlavu a nechtěli ho. My ho pochopitelně chceme, ale smysluplný a bezpečný.

Případný úpadek současných smartphonů by prý mohl nastat nástupem technologií, založených na propojení lidské mysli s umělou technologií. Digitální technika by přenášela obraz přímo na oční sítnici. Alex Kipman z Microsoftu naznačuje, že by tak mohlo dojít k nahrazení displejů jinou formou zobrazení pomocí rozšířené reality. Herdu do zad mi dal poslední odstavec. Píše se v něm: „Lidstvo se tak jednoho dne dočká možná implementace speciálních čipů nebo elektrod do mozku, které jim umožní nejen spojení se vzdáleným světem, ale například i stahovat/nahrávat myšlenky z/do počítače.“

Lákavé. A nebezpečné. Je třeba připomenout, že každý provaz má dva konce. Bojíme-li se dneska toho, že se nám do přístroje dostane vir, anebo přímo hecker, jak se budeme cítit, až se budeme bát, že se nám dostane do hlavy? Co udělá cizorodé elektrovlnění s naším fyzickým mozkem, který není jen soustavou různorodé tkáně, ale též místem elektrických výbojů a vlnění vlastní produkce? Co bude, když to budeme chtít z hlavy dostat ven? Důvody můžou být různé.

Vždycky mám sklon říci si v takových situacích: „hudba daleké budoucnosti“. Sám autor článku ovšem píše: „Před deseti lety by také jen málokdo uvěřil myšlence, že smartphony jednoho dne nahradí například počítače. A dnes k tomu není příliš daleko.“ Proto si říkám „jak moc daleká bude ona budoucnost“?

Vynálezy a dobré nápady mají moje uznání. Pevně ale věřím, že nejsem sama, kdo si klade otázku, do jaké míry nám pokrok opravdu pomáhá. Kde je ta hranice, která nás dělí od dekadence, možná od destrukce? Do jaké míry dokáže příroda vyrovnávat odchylky od její přirozenosti? Nebo jsou snad i tyto odchylky součástí přirozené evoluce světa a je stále všechno v pořádku?

Autor: Ilona Ubryová | středa 26.4.2017 10:09 | karma článku: 10.84 | přečteno: 282x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hyde park

Veronika Valíková Šubová

Blogu by slušela nová forma i transparentnější pravidla

Blog čeká inovace. Nic proti, změna je život. Ale pod informačním blogem adminů se objevila mohutná diskuse, kterou jsem, přiznávám, zčásti iniciovala já. Domnívám se, že "inovace" by se měla dotknout i celkového fungování blogu.

27.3.2024 v 12:19 | Karma článku: 16.38 | Přečteno: 396 | Diskuse

Jiří Anderle

Dělají z ČR terč. Setrvačností, nebo záměrně?

Sledováním Lipavského, Černochové a Řehky, se nemůžete zbavit dojmu, že jde o organizovanou skupinu šířící záměrně strach. Jak, a proč to dělají?

4.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 14.67 | Přečteno: 302 | Diskuse

Filip Vracovský

Proč jsem uzavřel diskuze ?

Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Typologie urážek v diskusích a na blogu

Slepice, sebestředný primitiv, soudružka učitelka, Putinova dívka, udavačka ... jen malá ochutnávka laskavostí, které se tady na mě snesly v posledním týdnu. Většinu z nich admini smazali. Ale ty urážky si zaslouží roztřídit.

29.12.2023 v 21:52 | Karma článku: 28.70 | Přečteno: 980 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 470

Ve středu mého zájmu stojí člověk a to, co ho obklopuje, ať už je to příroda, anebo jeho vlastní dílo. Ať cestuji, skládám písně, zpívám, nebo píšu vždy je to především o tomto.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...